Sunday, December 19, 2010

best nasyid song 2010

nampaknya kita sudah semakin hampir ke penghujung 2010. sungguh tahun ini menyimpan terlalu banyak kisah pahit manis yang bisa menggeletek jiwa apabila dikenang kembali. anyway aku pon tiada masa untuk bercerita semua.

tahun lepas, aku telah memulakan menobatkan lagu Maher Zain - Insyaallah sebagai lagu nasyid terbaik untuk tahun 2009. dibenak hatiku memang nak kasi Maher Zain menang lagi tahun ni. haha

tapi demi menampakkan kelainan sedikit, maka aku telah memilih Wali Band - Aku Cinta Allah as the best nasyid song 2010. Sebab? lagu ini adalah summary hidup aku untuk 2010. noktah :) hayatilah liriknya!!!!

Saturday, December 4, 2010

Gembira Duka Itu Ujian

last week was a memorable week for some reason :-

-went to Kelantan for my sis wedding (Wakaf Che Yeh) & also for my cousin's wedding at Kg Gong Kulim, Pasir Putih. 2 in 1 mission!
-1st time drive dkat Gua Musang + ngantuk tak cukup tido before drive + telan 2 tin RedBull + ingatkan boleh tahan sampai KB rupenye sampai Kuala krai sahaja haha
-the people + the food + the environment = kelate besh!!! I love kelate! hehe..
-owh ye, aku sesat kat KB as usual..banyak kali..-_-"
-kalau pegi kelate mesti nak beli toto..kenape ye?
-layanan family abang ipar mmg superb! makan makan makan!!!
-owhh ye hujan hujan hujan! salah timing la..aisey
-boleh pulak rumah yg kami duduk tue blackout + bekalan air terputus + cal TNB kata nak datang tapi tak datang2..(Ujian..)
-ahad : sedang kami bergembira, dapat cal dari PD Nenek Sedara kami iaitu Nek Alang telah dimasukkan ke wad. ada darah beku. stroke. kami risau (Ujian..)
-plan asal nak pulang ke PD pada hari Isnin terpaksa di CANCEL with immediate effect. so balik AHAD jugak. I mean TODAY!
-jadi kami bergegas konvoi 7 kereta pulang selepas majlis pernikahan cousin di Pasir Putih + kali ini kami lalu jalan pantai merentasi Ganu + singgah umah kawan Abah di Marang
-sampai sahaja di Kemaman, ujan sangat lebat. the moment lepas Masjid Geliga memang terus tak nampak jalan la..haishh baru nak singgah Sata (pekejadah sata bkak malam) hehe :P
-Isnin pagi : sampai di shah alam (rumah Ayah Long), semua driver pengsan..
-lepas breakfast, kami terus melawat Nek Alang di Hospital..ya Allah darah beku telah pecah & spreading all over the brain..doktor suro panggil anak cucu pulang..i'm so sad to hear that news..ketika kami melawat, Nek Alang dibantu dengan alat bantuan pernafasan sahaja..hanya doa yg mampu kami panjatkan..ya Allah disaat kami bergembira di Kelantan, ada juga saudara kami yang berduka..
-Selasa masuk kerja semula. setelah bercuti selama 2 hari, memang kerja melambak. biase la. patut la orang tak suka ambik cuti hehe pkol 8 malam, i received call from my mom saying that Nek Alang telah pergi 7.15 tadi..Al-Fatihah..start engin kereta, I'm off to PD! segala kenangan bersama Nek Alang bermain-main di fikiran saat tengah memandu..
-Rabu : Hello, I'm on Emergency Leave today! My Relative passed away! Could you please inform boss about this matter? Thanks.

p/s : ujian adalah tarbiyyah dari Allah..apakah kita kan sabar ataupun sebaliknya..

Saturday, November 20, 2010

Kisah Tauladan Suami Isteri :)

(before you read, please take this as a joke ok!)

Mat tidak pernah membantu isterinya membuat kerja-kerja rumah. Malah dia sering bersungut sendirian kerana telah merasa bosan setiap hari pergi kerja, sedangkan Nab isterinya hanya tinggal di rumah. Kalau boleh, dia mahu isterinya tahu betapa penat dan letihnya dia bekerja setiap hari untuk menanggung keluarga.

Satu malam …..

Mat berdoa, “Ya Tuhanku. Aku bekerja 8 jam sehari sedangkan isteriku hanya tinggal di rumah bersama anak-anak. Aku mahu supaya dia tahu betapa letihnya aku bekerja setiap hari. Tolonglah ya Tuhan, tukarkanlah aku dan isteriku. Biar aku yang menjadi isteri untuk sehari sahaja supaya dia pula dapat merasakan betapa letihnya aku bekerja.Biar aku pula yang berehat di rumah”

Tuhan Yang Maha Mengetahui telah mengkabulkan permintaan Mat. Pagi besoknya, ia bangun dari tidur, dan pastinya sebagai seorang isteri. Bangun saja dari tidur, dia bergegas ke bilik air, cuci gigi dan terus ke dapur menyediakan sarapan untuk suami dan anak-anak. Pastu bangunkan anak-anak dan melayan mereka bersarapan, pada masa yang sama melayan suami bersarapan. Pastu menghantar suami yang nak pergi kerja ke pintu, kembali membetulkan baju anak-anak yang nak ke sekolah dan menyediakan air yang anak-anak nak bawa ke sekolah.

Pastu panaskan enjin kereta dan bergegas hantar anak-anak ke sekolah. Balik dari sekolah terus ke pasar untuk membeli ikan dan keperluan dapur yang lain. Dekat dua jam baru sampai balik ke rumah. Simpan barang-barang dapur ke dalam almari dapur dan ikan simpan dulu dalam peti ais. Kemudian kutip kain busuk untuk dicuci dengan mesin sehingga selesai dan dijemur. Pastu baru mula memasak untuk anak-anak yang akan balik sekolah nanti.

Selesai masak, jam dah pukul 12.45 tengahari. Terpaksa pula bergegas ambil anak dari sekolah. Selesai ambil anak, beri pula mereka makan sebelum mengatur anak-anak supaya membuat kerja sekolah. Pastu terpaksa pula kemas rumah supaya jangan bersepah sangat. Kemudian angkat kain di jemuran. Tiba-tiba anak bongsu menangis kerana terjatuh. Dah nak kena beri rawatan dan pujuk supaya tangisan tidak berlarutan. Dah selesai, kain-kain yang baru diangkat perlu pula dilipat dan disusun dalam almari. Sedar tak sedar, waktu Zohor dah tinggal tak berapa minit saja lagi. Terpaksa bergegas pulak tunaikan Zohor sebelum tertinggal. Selesai salam, azan Asar kedengaran. Selesaikan pulak solat Asar sebelum menyambung apa-apa kerja yang belum siap.

Belum sempat rehat, terpaksa pula balik ke dapur untuk menyiapkan makan malam. Lepas Maghrib, terpaksa layan suami dan anak-anak makan, pastu cuci pinggan mangkuk, pastu mandikan anak yang masih kecil, pastu uruskan supaya anak-anak masuk tidur…. dan macam-macam pastu lagi. Dekat pukul 11.00 malam barulah semua kerja rumahtangga selesai. Badan pun dah longlai lohe… Bolehlah rasanya nak berehat sikit.

Opps…. belum boleh rehat rupanya. Suami juga mahukan layanan. Berdosa isteri kalau tak melayani kemahuan suami. Tambahan pulak malam ni malam Jumaat. Maka suami dilayani dengan sewajarnya sehinggalah dia terkulai dan langsung tertidur……. tak pasti pukul berapa.

Setelah terjaga sebelum dinihari, Mat segera bangun dan berdoa semula, “Ya Tuhanku. Barulah kini aku tahu…. Aku dah tak sanggup lagi jadi isteri. Aku keluar bekerja seharian pun tak penat macam ni. Ada juga masa berehat, minum kopi dan berbual dengan kawan-kawan. Tolonglah kembalikan aku sebagai suami semula. Tobat aku tak sanggup dah jadi isteri. Salah sangkaanku selama ini bahawa kerja-kerja isteriku di rumah begitu mudah. Biarlah isteriku terus di rumah dan aku keluar bekerja”

Sekonyong-konyong Mat terdengar satu suara ghaib berkata,”Wahai Mat,kamu belum boleh kembali menjadi suami sebab persetubuhanmu malam tadi telah menjadi benih. Kamu kenalah tunggu 9 bulan 10 hari lagi untuk melahirkan anak sebelum kamu dapat menjadi suami kembali….”

Whatttt???… 9 bulan 10 hari??? Beranaaak???…….Waaaaaa.. tak nak, tak nak, tak taaaaaaaaaaaaaaaaaaakkkkk…!!!

" Wahai Tuhan Kami, Sesunggunya Kami Telah Beriman, Oleh Itu Ampunkanlah Dosa-Dosa Kami, ibu Bapa Kami, Anak Isteri Kami Serta Kaum Muslimin Dan Muslimah Dan peliharalah Kami Daripada Azab Neraka. Wahai Tuhan Kami, Janganlah Engkau Mengirakan Kami salah Jika Kami Lupa Atau Kami Tersalah. Wahai Tuhan Kami, Janganlah Engaku Bebankan Kepada Kami Beban Yang Berat Sebagaimana yg Engkau Bebankan Kepada org-org yg terdahulu Daripada Kami. Wahai Tuhan Kami, Janganlah Engaku Pikulkan Kepada Kami Apa Yg Kami Tidak Terdaya Memikulkannya Serta Maafkanlah Kesalahan Kami, Ampunkan Dosa Kami Dan berikanlah Rahmat Kepada Kami. Engkaulah Penolong Kami. Oleh Itu Tolongkanlah Kami Untuk Mencapai Kemenangan Terhadap Kaum-Kaum Kafir. Wahai Tuhan Kami, Janganlah engkau Memesongkan Hati Kami Sesudah Engkau Beri Petunjuk Kepada Kami, Dan Kurniakanlah Kepada Kami Limpah Dari Sisi-Mu. Sesungguhnya Engkau Jualah Tuhan Yang Melimpah-limpah PemberianNya "

p/s : ingat senang ke nak jadi seorang ibu @ seorang isteri???? hehe.. Thanks Mak!!! Thanks future-wife(wherever, whoever you are)!!!

Monday, November 15, 2010

Salam Eid Adha

tak sabar nak makan sup tulang esok.. :D

Salam Eid Adha!!
p/s : cuba tanye diri sendiri, apakah pengorbanan yang telah kita lakukan untuk Islam selama kita hidup di dunia ini?

Sunday, November 14, 2010

Iklan Jalur Lebar

Di suatu petang..

ain : angah, kenapa ayam tak boleh terbang tapi helang boleh terbang?

aku : (apehal tanya soklan ni?) sebab die gemok..

ain : tapi helang gemok pon boleh terbang tinggi?

aku : (@_@) sebab ayam banyak lemak..

ain : helang pon banyak lemak tapi boleh terbang je

aku : (gerrrrrrrrrrrrrrrr....soklan trick ape ni?) abes tue jawapan die ape?

ain : angah kena pakai jalur lebar ni..HAHAHA

aku : *blur kjap*

tetibe adik aku 2 org yang tengah tengok tv kat luar pon gelak HAHAHA jugak..

husna & alang : tak tengok iklan jalur lebar ke? HAHAHAHA...

aku : owhhhhhhhhhhhhh baru teringat...WAKENABEB!!!! argghhhhh bengangnye..


p/s : korang kne tengok dlu iklan jalur lebar, baru paham cerite ni hehe

Saturday, November 13, 2010

Thursday, November 4, 2010

Syukur

Salam
ingat lagi post 'emotional' last week? ala yg ini tue hehe
Syukur Alhamdulillah. Allah answer my prayers..
Insha Allah Medical Checkup di Prince Court this Monday..
Terima Kasih diatas doa dari family, rakan-rakan serta ikhwah sekelian

"Andai tujuanmu mencari redhaNYA, yakinlah ini keputusan terbaik Allah buatmu. Moga semua yg mendatang terasa senang & tenang" - Jzkk for the advice. Really appreciate it! :)

p/s : sedikit BZ dengan walimah kakak, esok (6/11, Sabtu). Barakallah my sis! Opssss dah janji tak nak cerite pasal kawen banyak sangat dalam blog ni hehe -kawen mood-

Saturday, October 30, 2010

the road not taken

"At this moment we are still trying to find a place for you. The vacancies are very limited at the moment. I would advise you to also look for employment in other organizations as we cannot guarantee you a placement in P_TR_N_S."

it's difficult to live a life of uncertainties..

it's better to be NR rather than become R at first & after waiting for 6 months you become more or less like NR..it's like a false hope..

Ya Allah, please show me the right path..hurmmm...

to wait or to move on?

Sunday, October 24, 2010

Kisah Konvo 17.10.2010

Keluar sahaja dari Dewan Chancellor selepas dianugerahkan Bachelor of Eng (Hons) Electrical & Electronics Engineering, aku terus call Abah

"Assalamualaikum Abah dekat mana?"

"Ws. Abah baru keluar dewan. Angah dekat mana?"

"Angah dekat bawah lambang UTP yang tinggi ni luar dewan"

"OK Abah datang sana"

The moment aku nampak kelibat Mak Abah. aku terus dakap mak, dengan spontan terkeluar ayat ini

"Mak, maafkan angah. dapat 2nd Class Upper je" --> aku rasa bersalah pulak sbb tak dpt 1st class huhuhu -_-"

"tak pe angah. mak bangga dengan angah!" kata mak abah sambil menangis

ya Allah, sebak bile dengar mak cakap macam tue..lebih-lebih lagi bila tengok air mata kegembiraan mak mengalir..syahdu..Thank you Allah for this amazing feeling. anyway,

Congratulation to all UTP Graduates!

lepas ni, susah la kita nak gather macam ni lagi kan? hurmm tak pe la, that's life! let's move on guys. wishing you all the best in your future undertaking! :)

p/s : aku baru dapat 2nd class, mak aku dah mengangis kegembiraan. bayangkan lah kalau aku dapat 1st class, macam mane la reaksi mak aku kan? mau meraung rasanye haha. special thanks to all the lecturers, sponsor (PET), UTP staff, my beloved friends & last but not least my FAMILY who've been so supportive! Allah saja boleh membalas jasa korang semua. Bye UTP!

Friday, October 22, 2010

Maher Zain

Sebelum kedatangan Maher Zain ke Malaysia, ramai yang tertanya-tanya

"Maher Zain who? Adik Ziana Zain ke?"

Haha Anda Silap. Fenomena nya lebih hebat daripada Ziana mahupun Anuar Zain :D

Alhamdulillah minggu lepas aku berkesempatan menjadi antara penonton bertuah Konsert Maher Zain yang berlangsung di dewan MBSA, Shah Alam. Walaupon Maher Zain is a little bit unknown to most of the Malaysian, tapi tidak bagi kami pelajar UTP coz lagu-lagu Maher Zain telah menjadi siulan pelajar UTP sejak setahun lalu. Buktinya, lagu maher Zain telah menang Anugerah Best Nasyid Song 2009 untuk blog ini hehe klik disini

Malah, ada antara penonton yang memandu sejauh dari Kelantan semata-mata untuk menonton ini. Masya Allah hebat sungguh hebat penangan nya.

8 lagu yang disampaikan Maher Zain sungguh asyik didengar. Sedar-sedar sahaja sudah sampai ke lagu terakhir iaitu lagu 'Insha Allah'. Lagu yang paling mendapat sambutan sudah tentulah lagu 'Barakallah' & lagu 'For The Rest of My Life'. tak perlu rasanya untuk explain kenapa ke-2 lagu ini mendapat sambutan kan? :D 2 thumbs UP for an absolutely fantastic performance from our Brother Maher Zain! Please come back again next year!

"To Brother Maher Zain, I'm praying that you stay healthy, stay humble and keep producing the 'magical' songs that have changed the way people see nasheed as the medium of dakwah. You've been gifted a flawless voice and you'd used it for Islam and I wish that many other Musleem out there who can use their 'gift' to spread the beauty Islam message throughout the world just like what you did. Thanks"

p/s : selepas kedatangan Maher Zain ke Malaysia, barulah berkumandang lagunya dipasang dicorong-corong radio spt Era, Hot fm & Suria. Even dalam komuter pon aku perasan yang ramai set lagu Maher Zain as their ringtones. it's a good sign! long may it continues :) Special thanks to Raudhatus Sakinah for bringing Maher Zain to Malaysia.

Friday, October 8, 2010

Thought of The Day - 09/10

salam. ermm arini aku cadang nak kembali ke segmen 'Thought of The Day' memandangkan topik blog aku sejak akhir-akhir ini banyak berkisar pada walimah (atau yang berkaitan dgn walimah) yg tah hape-hape (ceewahhh) tue.

last segmen ni adalah pada hujung tahun lepas (klik disini klo sudah terlupe).

so untuk kali ini pula,

MASA, TENAGA & WANG adalah 3 elemen yang sangat penting dalam kehidupan seorang manusia. Mari kita lihat bagaimana 3 elemen ini berubah mengikut peredaran masa dari zaman kanak-kanak sampai ke tua.

zaman kanak-kanak : banyak MASA banyak TENAGA tiada WANG

zaman muda remaja : banyak TENAGA banyak WANG tiada MASA

zaman tua : banyak WANG banyak MASA tiada TENAGA

jadi wahai orang muda, sementara berTENAGA (sihat walafiat) dan berWANG (bukan beruang ye) maka cariklah MASA yang sedikit itu untuk dimanfaatkan sebaik mungkin ye :)

jangan sampai apabila sudah tua, mula lah menyesal tak sudah. TENAGA sudah tiada. hendak beribadah dengan sempurna pun tidak mampu kerana kaki sudah sakit sendinya. penyakit kencing manis darah tinggi semua ada belaka. malangya sudah tua tidak boleh 'reverse' jadi muda semula!

renung-renungkan..

Saturday, October 2, 2010

Kahwin ohh Kahwin

bulan Oktober adalah bulan kahwin..
tarak percaye? hehe
just wondering why?
maybe nak ambik berkat 10 at the middle of the date like
02.10.10
10.10.10 --> coolest date for this year haha
17.10.10
and so on and so on..

Ada hadith yang menyebut bahawa Rasulullah s.a.w menikahkan anaknya pada
-hari Jumaat
-selepas Asar
-menikahkan di Masjid
-bulan Syawal
Jadi mungkin ramai bernikah/berkahwin pada bulan Oktober untuk mengikut sunnah (yakni bulan Syawal) Rasulullah s.a.w kot :D

Seronok sebenarnya datang kenduri kahwin. Selain daripada dapat mencekik, paling utama adalah dapat merapatkan hubungan silaturrahim antara kawan-kawan lama & sanak saudara yang turut hadir memeriahkan majlis.

Cuma..biasalah soklan typical yang ditanya time kenduri kahwin :-
"belajar lagi?"
"saya dah bekerja"
"dimana?"
"bla bla bla"
"owhh oil & gas. mesti gaji banyak kan?"
"bla bla bla"
"dah kerja, bila nak kahwin???" -_-"
*hanya mampu tersenyum*
biasanya klo mak ade kat sebelah, mak akan backup
"ala joyah, baru keje 3 bulan. kewangan pon tak stabil lagi, macam mana nak kawen"
yeay sayang mak!!!!!! hahaha..

belajar-->kerja-->kahwin

atau

belajar-->kerja-->enjoy-->kahwin

atau

belajar-->kerja-->kukuhkan kewangan + mantapkan iman-->kahwin

well..make the best choice my friends! :)

Saturday, September 25, 2010

Kes Sosilawati Menyayat Hati

"Lu jangan carik pasal dengan gua!
Nanti gua bakar baru tawwwwwwwww...
Zink rumah gua banyak je..anytime gua boleh cabut..
Rumah gua dekat dengan sungai.."
-mungkin samseng sekarang akan guna ayat diatas untuk menakutkan mangsa..

al-maklumla sekarang mane main culik atau bunuh
sekarang semua style "BOM + BUNUH + BAKAR"
apalah nak jadi dengan Malaysia..
adakah Masyarakat Malaysia sudah menjadi lebih teruk daripada Masyarakat Jahiliyah??
lu PK la sendiri..

Al-Fatihah untuk keempat-empat mangsa. Moga si pemangsa mendapat balasan yang setimpal..

p/s : hati-hati dengan bunyi mercun menjelang Hari Raya..mungkin bunyi 'KABOMMMMM' tue bukan mercun yang dibakar tapi...

Saturday, September 18, 2010

Homestay berhampiran UTP

Majlis Convocation ke 10 Universiti Teknologi PETRONAS tinggal lagi sebulan sahaja.
Debaran makin terasa. Dub Dab Dub Dab bunyinya...
Tapi tah la aku pon tak reti nak prepare ape untuk Convocation ni. haha
yang pasti ramai masih mencari-carik rumah homestay untuk penginapan family ketika Convo nanti.
Disini aku list kan beberapa contact no yg korang boleh roger-roger, mane la tahu kot-kot ade kosong ye.
Semoga list ni bermanfaat untuk semua! :)

Homestay berdekatan Universiti Teknologi PETRONAS (UTP)

1. Faizal Homestay, Bandar Seri Iskandar (019-9777932)

2. Ruang Tamu 1311 & 110, Taman Maju, Seri Iskandar - Ami Hamzah (016-5974157/016-5303656)

3. 5, Jalan 13, Iskandar Bistari, Seri Iskandar -Haji Anwar (012-5853383)

4. Fawwaz Homestay, 44, Persiaran 18, Seri Iskandar - Puan Zaiton (012-4341034/012-4133239)

5. Homestay Hj Maznun 1 & 2, Bandar Seri Iskandar - Haji Maznun (012-4631795)

6. Homestay Bandar U- En Anwarul Munazzil (019--2858747)

7. Yamin Homestay, Bandar Seri Iskandar - En Razman (013-5201483)

8. 15 Laluan 23, Bandar Seri Iskandar -En Azmi (012-5395547)

9. KZ Homestay, Bandar Seri Iskandar - En Kamarulzaman (017-5581676/012-5437237)

10. Aiman Homestay, Bandar U - Pn Rozana/En Rosli (012-5992707/019-4702821)

11. An-Najah Homestay, 10, Jln PP, Bandar U - Ustz Nasir (016-2787241)

12. S & S Homestay, Bandar U Seri Iskandar - En Saharani (019-4230024)

13. Mawar Seri Homestay, Bandar Seri Iskandar - Pn Mastura (012-5042577)

14. Homestay ZZZ, Bandar Seri Iskandar - En Zulkifli (019-3533030/05-3713368)

15. No 11, jln PP 6, Bandar U (dekat stesen minyak pet) - En Zul (012-4595085)

Homestay berhampiran Parit (13 km dari UiTM Perak)

1. Rumah Rehat Cempaka Sari - (05-3712088/05-3713368)

Klo full gak, cube korg try contact hotel pulak. tak de la jauh pon dari UTP, dalam 30km je.

Hotel in Ipoh

1. Hotel Casuarina (05-3667433)

2. Hotel Excelsior (05-2536666)

3. Hotel Syuen (05-2538889)

4. Hotel Heritage (o5-2428888)

5. Hotel Seri Malaysia (05-2412936)

6. Hotel Lucky (05-2547777)

7. Meru Valley Resort (05-5293333/05-5293303)

Hotel in Bt Gajah

1. Clear Water Sanctuary (05-3667433)

Hotel in Lumut

1. Hotel Orient Star (05-6834199)

2. Blue Bay Resort (05-6836939)

3. Sherwood Marine Cove (05-6836666)

4. Teluk Batik Beach Resort (05-6838688)

5. Swiss Garden Resort & Spa Damai Laut (05-6183333)


p/s : klo semua penuh jugak, korg bawak khemah pasang je kat atas padang UTP..sempoi jugak kan? :) Happy Homestay-Hunting!!!

Friday, September 17, 2010

Selamat Hari Raya

bru jumpe tenet..aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...

anyway,

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI!!!!
MAAF ZAHIR & BATIN!!!

p/s : macam pelik je wish raya after 1 week kan? haha

Friday, September 3, 2010

iPod touch 4G

dulu masa zaman Foundy di UTP, semua org berebut nak beli thumbdrive
during that time 512Mb was like RM104 (klo tak silap la)
that one was the story 5 years back
now 4Gb dah lebih kurang RM25!!!!! can you imagine that?
then brp harga 512Mb skrg? 512Mb is not even in the store haha
(maybe 512Mb org simpan dalam muzium kot sekarang ni :D )

that's what technology is all about
if you keep waiting & waiting for the price to drop..you'll be left behind

BUT
..i just bought ipod touch last June
for me it was an awesome device..REALLY!!!
owh ya Apple just introduced the new ipod touch 4G
it's even better!! homaigod!!!

why I don't wait a little bit longer???????????????????????????? June --> Sept tak lame je kan?? -_-"
boleh trade in ipod touch lama untuk yang baru tak? haha..


Friday, August 27, 2010

Isteri Solehah - the Zikr

pagi
masuk dalam komuter trus sumbat ipod
shuffle 4Gb playlist
suddenly dengar 'lagu' ni..
dah lame tak dengar lagu ni

petang
balik keje, same thing
walaupon aku jadi ikan sardin time balik naik komuter ni
tapi once telinga dah sumbat ipod, ape jadi kat sekeliling pon wa tarak kesah
shuffle playlist as usual
then stil 'lagu' tue termasuk dalam playlist yg aku shuffle
punya lah beratus lagu dalam playlist
tapi stil termasuk gak lagu ni
is it co-incidence?
i think so..*start to pay attention with the lyrics*
it's very meaningful!! really..

malam
before tido pon same
sumbat telinga dengan ipod sebagai halwa telinga before tido
shuffle 4Gb playlist as usual
& AGAIN THAT 'SONG' MASIH ADA
oh my god!!!
2 times is OK..how about if it's 3rd time happens?
dah la berlaku time bulan Ramadhan
is it a SIGN of things to come?
am I ready for that something?
I should start to think about it..

I straight stopping the shuffle playlist & play only that song..
again & again & again..

cuba teka lagu ape? hehe..
inilah lagunya..lagu zaman Raihan lama
hayatilalah..oh ya ni liriknya

Friday, August 20, 2010

KOPITIAM

zaman dulu mane penah kita nampak org melayu masuk ke kedai kopi cina
tp bila kedai kopi cina ditukar nama jadi KOPITIAM, habes jadi kunjungan pelanggan setia yg rata-rata dari org melayu
bukan nya nak menghalang makan & minum di sana
cuma..
sekarang tgh heboh didada akhbar ttg isu sijil halal di kopitiam yg tidak SAH selepas diperiksa JAKIM
bukan sekadar KOPITIAM sahaja, malah hotel-hotel pon same aje
adakah ayam yg digunakan dalam masakan disembelih oleh org islam?
adakah ayam disembelih dengan cara islam?
selaku umat islam, isu ni perlu diberi perhatian serious
isu halal haram jgn dibuat main-main wahai kawan-kawan

mungkinkah gejala pembuangan bayi yg berleluasa & keruntuhan akhlak yg semakin teruk dikalangan remaja Malaysia adalah berpunca daripada ketidaksensitifan masyarakat terhadap apa yang dimakan?

klo sumber makanan pon dah haram, macam mana lah nak hasilkan generasi yang elok budi pekertinya..

cuba renung-renungkan ye..

p/s : terPK pasal isu ini selepas bace artikel ini

Tuesday, August 10, 2010

Ramadhan Kareem

cuba dengarkan syair arab ini

"wahai jiwa-jiwa yang diselaputi dosa pada bulan Rejab,
Bahkan pada bulan sya'ban juga ia mahu bermaksiat pada Tuhannya,
Sudah pasti setelah kedua bulan itu berlalu akan membayangimu bulan Ramadhan,
Maka janganlah ia juga digelar Bulan maksiat,
Bacalah al-Quran dan berzikirlah,
Kerana sesungguhnya ini bulan Quran dan Zikr"

kredit to ikhwah Abbas..

bak kata my bestfriend,
"hopefully dapat accomplish at least 90% checklist Ramadhan kali ni".
amin ya rabb.
Selamat Datang wahai Ramadhan!

Saturday, August 7, 2010

Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan



Ku mengharapkan Ramadhan kali ini penuh makna
Agar dapat ku lalui dengan sempurna..Insya Allah

p/s : get ready untuk jadi selfish mengejar ibadah..amin ya rabb

Friday, August 6, 2010

1st day 2nd job

minggu ni dah masuk bulan ke-2 aku bekerja
minggu ni juga bermula nya my 2nd job..
minggu ni juga genap 2 bulan selepas graduate dari UTP
(paycheck 1st gaji pon dah masuk :) )
2 bulan sudah 2 kerja..
segalanya dipermudahkan
syukur Alhamdulillah..

oh meh nak cerita pengalaman 1st day 2nd job

since this is my 1st time pakai keje berkemeja
maka 1st day aku siap pakai tie
punye la ensem..
act saja nak give good 1st impression + UP confidence level
pegi keje pulak naik komuter (1st time pegi keje naik komuter)
ooo mak ai berebut, tak de adab betoi termasuk la aku

sampai je opis, aku rasa lain macam..
owhhhhhhh my GUCCi..semua staff pakai kemeja tak pakai tie
& I'm the only one yang pakai tie!!!!!!!!!!!!!!!
seriously rase weird gilerrrrrrrr..patut rase semaciammmm je
& my boss introduce me to all the team members (ramai jugak la)
segan giler..aaaaaaaaaaaaaaa...diorg senyum pon lain macam..
maybe dalam ati diorg cakap : poyo gile mamat ni..siap pakai tie pulak..kuat bodek ni haha
after all the introductions & briefing regards to my main task, I had my seat at my workstation
terus cabut tie, simpan dalam beg (immediately)

after lunch boss panggil..
Me : Afternoon boss
Boss : Afternoon. Please come in. Where's your tie? (smiling)
Me : ... (hanya mampu tersenyum sampai ke telinga)

kuat humour jugak boss aku ni..owh ya boss aku dari Holland. He's very tall & very nice person.boss, naik gaji plss :P

p/s : lenkali 1st day, get clarification from HR about attire..jangan syok sendiri + perasan hensem :)

Saturday, July 31, 2010

Aku, Dia & Facebook

Fenomena Facebook memang tak dapat dinafikan lagi

Ada orang bukak facebook dapat banyak pahala
Ada orang bukak facebook dapat banyak dosa

Aku pulak dapat apa?
hahahahahaha..(hanya mampu tergelak sahaja)

amboi tersenyum nampaknya pembaca belog aku nih
ala aku tau korang lebih kurang aku je..
ngaku la, toksah malu-malu ek
hehe

p/s : aku terPK dosa pahala facebook lepas baca link ini..

Friday, July 30, 2010

5 minutes

kisah ni diceritakan oleh A kepada aku..
kisah benar..jeng3x

5.25ptg
A nak cal B atas urusan kerja
waktu balik 5.30ptg
5 minit lagi..waktu kecemasan!!!

A : hello..
B : hello. sori kedai dah nak tutup
A : ehh baru pukul 5.25ptg, mane boleh kedai tutup? de hal ni..
B : semue orang dah balik..kedai pon tutup la..sudah2 cal esok je
A : abes tue yang bercakap ni siapa pulak?
B : yang bercakap ni pon nak balik jugak. ok bye
tooooottttttttttttttttttttttt..(bunyi end cal camne ek? bunyi 'tooootttt' kan?)
A : ........... =_=

p/s : aku hanya mampu gelak je bila dengar kisah A. nasib baik aku bukan ditempat A..klo tidakkkk.....haishhh SABAU!!!!

Saturday, July 17, 2010

Drive Safely Kawan-Kawan

jalan yang family aku lalu on the way melawat adik di asrama rembau tiba-tiba jem
we all kind of wondering la what might happen
panjang ooooo jem tue
since when pulak port dickson jem macam kL kan..hairan
mesti ade eksiden, biaselah rakyat Malaysia kan peramah
bukan peramah untuk tolong, tapi peramah untuk bawak slow nak tengok eksiden
udahnye traffic pulak jadi jem
well yang antara yang peramah tue termasuk la aku jugak haha
tp..memang menginsafkan (mode serious)
aku tak sure pkol berapa kami lalu disitu, maybe around 3ptg kot
yang pasti ketika aku sampai, 3 orang sedang menerima rawatan (seingat aku la)
semua org tue berlumuran darah, seems they are waiting for ambulance to arrive
yang aku nampak ade 1 je kereta terperosok masuk ke dalam longkang sebelah jalan
memang kereta tue dah tak rupa kereta la
dari kesan remuk, memang tak sangka ade yang hidup
insaf kejap..
hati tertanya-tanya apakah punca eksiden tue
tapi malas la nk stop, makin serabut pulak tempat kejadian tue nanti

balik umah baru la segala persoalan terjawab

Tiga Maut Kereta Bertembung di Port Dickson

-speechless-
al-fatihah..

Friday, July 16, 2010

Officially Graduated yeay!!

aku : mak, ni results last angah kat UTP! (sambil menghulurkan fotokopi transkrip)

mak tersayang : haishh ade 1 je A minus (sambil tersenyum)

aku : heeeeeheeeeeheeeeeeeeeeeee...(senyum macam kerang busuk)

tiba-tiba adik bongsu aku menyampuk..

adik menyampuk : A minus je? Ain pon dapat A plus dekat sekolah..

aku : gggrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.....


After all the hard work for the past 5 years, We're Officially Graduated!!!!!
Congrats my friends!!!

Can't wait for the 10th Convocation Universiti Teknologi PETRONAS
17-10-2010
See You There!!!!
:)

p/s : it would be nicer if our convocation's date is 10-10-2010 kan? ye la convocation ke sepuluh pada tarikh sepuluh haribulan sepuluh dua ribu sepuluh..jom praktis lempar 'topi' dari sekarang :P

Saturday, July 10, 2010

Piala Dunia atau Piala Akhirat

aritue aku solat jumaat kt bandar baru bangi
ermm tak hingat plak masjid ape tapi kubahnye kaler ijau
before start solat jumaat, ade pasar kat luar masjid tue
macam-macam jual : nasi, ubat etc
kire meriah la

yang menarik bukan pasar diluar tapi isi kandungan khutbah jumaat didalam masjid
yang paling aku ingat

"masyarakat kini sibuk mengejar Piala Dunia. Ada yang sanggup berjaga malam semata-mata untuk menonton Piala Dunia. Bagaimana pula dengan Piala Akhirat??" =_=

aku hanya mampu tersengih sahaja..zapppppp..ambik kau kene tembak straight kat batang hidung..

amboi korang pembaca gelak-gelak pulak kan..tak terasa ke? :P

Friday, July 9, 2010

Wednesday, June 30, 2010

a trip to remember

owhhh..lamenye tak berblog..
sampai terlupe yang aku punyai blog..haha
just coming back from 'amazing' trip..

KLiA-Doha-Manchester-Preston-Liverpool-Venice-Paris-Oslo-Liverpool-Preston-Manchester-Doha-KLiA

alone from Malaysia
16 days..
countless pics
priceless memories
unforgettable moments

praise to Allah, the Almighty god
this trip won't be successful without the bless from you
& also special thanks to my best friends there (jijimat & luqman) who been very very helpful
& also new friends that I've met there (Future Doc : nazir, alep, syed, pak lah, alwi, ben, ahmad, hassan etc)

now get ready for the 'next chapter' of my life
working starting next Monday (5/7) & 'jodoh-hunting' maybe (^_^)v

p/s : 1st thing that I do when I arrived home - makan nasik!!!! haha..really difficult to find nasi in europe. makanan ruji adalah kebab :)

Saturday, June 12, 2010

so hard to put the title

this week couldn't get any better..

1. monday
finish my FYP2 Presentation in the morning. the examiner was very kind but somehow very strict in giving marks. prepare for the worse. having EE photoshoot in the afternoon & the day was perfectly closed by having dinner together with my SV & fypmates. SV blanje kot - you cannot ask for more! haha Thanks Dr Rosdiazli, lecturer paling sempoi sepanjang 5 tahun aku study kat UTP. sape nak ambik FYP, I would recommend him as your supervisor.(wahh bukan main bodek aku ni. bagi markah lebih Doc haha)

2. tuesday
finishing the reports with some adjustment required. since my sv already blanje us yesterday, so I was like very semangat to complete the report. haha. got some thoughts from my SV related to Masters study which I would fancy myself in the future. also got chance to complete the 'treasure hunt' a.k.a Clearance form.

3. wednesday
this day is awkward somehow. I've settled my hardbound matters in the morning. lucky to have kak hawa for the guidance & assistance. she really helpful. Just pay RM70 + RM10 for the hardbound & the rest just 'cuci tangan' compared to my others coursemates who needs to do hardbound & submit it & bla bla..having lunch together with my BFF (Best Friends Forever) for the last time. then packing up lots of stuff in ONLY 2 hours.then..it's time to say goodbye. well I was trying to act 'cool' when hugging & saying goodbye to them. but only god knows my feeling at that time. feels like crying. damn, big boys don't cry please. I've shorten the 'goodbye' session when I started to feel..yeahhh..that feeling..yeahh..the one la..ok STOP! tukar topik please..tak mau sedih-sedih..drive ke kL pon macam orang heartbroken je..i'm staying at my aunt's house that nite..i got big job tomorrow..it's BIG deal..

4. thursday
Structured Interview P*T at Tower 1 Level 37. i'm so grateful because my aunt take her leave to accompany me for the interview. Really appreciate it!! Thanks!! gosh I'm so damn tired after almost 2 hours of interview. 50-50 chances. hope for the best. maybe Recommended or maybe Not Recommended. stopped in Kajang for some documents issues for the 'next chapter' of my life :) glad to arrived safely in PD.

5. friday
well just realized that "seronok duduk kat umah tak sama dengan seronok duduk kat UTP..". 1st time rase 'UTP-sick'. I really mean it. 1st time okayy..sblom ni NO WAY. WORLD CUP FEVER starts today!! Samba-Samba!! I will officially announce that productivity of the employee will decreasing tremendously starting from today until 11 july!!! SEKIAN :)

6. saturday
buying some stuff for the 'BIG DAY'..

7. sunday - BIG DAY (^_^)v
it's time to reward myself after 5 years of studying. (macam la study sangat kan..hikik). I'll be away for vacation insya allah. pray for me k

p/s : I won't blogging for the next 2 weeks..so do follow me on my twitter hehe. I will tweet a lot. sori terpanjang pulak post ni. ramai demam musim panas-panas ni so please take good care of your health. bubye

Tuesday, June 8, 2010

untukmu sayang..

khas untukmu isteri..
khas untukmu mak..
khas untukmu tunang..
khas untukmu buah hati walau dimana dikau berada ahaks..
khas untukmu kakak & adik pompuan..
khas untuk segala 'nama panggilan' kaum hawa..
untukmu sayang :)


Wednesday, June 2, 2010

Graduation (Friends Forever)

I've dedicated this song to all my UTP friends who have enlighten my life during this fantastic 5 Years!!! . Tidak lupa juga lagu ini ditujukan khas utk dreamz00 yg dirindui selalu..=)
Jom nyanyi sama-sama..jangan nangis plak ye hehe



Graduation (Friends Forever) - Vitamin C

And so we talked all night about the rest of our lives
Where we're gonna be when we turn 25
I keep thinking times will never change
Keep on thinking things will always be the same

But when we leave this year we won't be coming back
No more hanging out cause we're on a different track
And if you got something that you need to say
You better say it right now cause you don't have another day

Cause we're moving on and we can't slow down
These memories are playing like a film without sound
And I keep thinking of that night in June
I didn't know much of love But it came too soon

And there was me and you And then we got real glued
Stay at home talking on the telephone
and we would get so excited and we'd get so scared
Laughing at ourselves thinking life's not fair
And this is how it feels

As we go on We remember
All the times we had together
And as our lives change Come Whatever
We will still be Friends Forever

So if we get the big jobs And we make the big money
When we look back now Will our jokes still be funny?
Will we still remember everything we learned in school?
Still be trying to break every single rule

Will little brainy Bobby be the stockbroker man?
Can Heather find a job that won't interfere with her tan?
I keep, keep thinking that it's not goodbye
Keep on thinking it's a time to fly
And this is how it feels

As we go on We remember
All the times we had together
And as our lives change Come Whatever
We will still be Friends Forever

La, la, la, la:
Yeah, yeah, yeah
La, la, la, la:
We will still be friends forever

Will we think about tomorrow like we think about now?
Can we survive it out there?
Can we make it somehow (somehow)?
I guess I thought that this would never end
And suddenly it's like we're women and men

Will the past be a shadow that will follow us 'round?
Will these memories fade when I leave this town
I keep, keep thinking that it's not goodbye (it's not goodbye)
Keep on thinking it's a time to fly

As we go on We remember
All the times we had together
And as our lives change Come Whatever
We will still be Friends Forever
[Repeat 3x)]


p/s : wei nak tisu pelissss...T_T sob3x tinggal seminggu je lagi. tabahla wahai hati..

Sunday, May 30, 2010

it's been a while..

after 4 years (+ 1 year of foundy) of lectures & tutorials & tests & assignments & projects & final exam..
finally, it ends at 12pm 29 June 2010
"for student of Power Electronic 2, you may leave the hall now"
syukur Alhamdulillah..

it's very difficult to describe my feeling after my last paper of final exam
some of my friends crying after the last paper..
I feel like crying but lucky the tears didn't drop even a bit..

I know it is a happy moment..just cherish it
because after this, we gonna say goodbye to each other
the same feeling when I'm leaving my beloved secondary school friends is creeping me again
this feeling is killing me..


p/s : hey this post is too much..sorry..terlebih feel pulak..

Saturday, May 22, 2010

Google Pacman COOL!!!

baru abes 2nd paper tadi..balik bilik + solat + facebooking
terbace la status member-member yang dah abes paper a.k.a udah grade
amboi seronotnye korang semua ek..congrats! walaupon dalam hati 'agak' cemburu
bukak la website google..
wahhhh dah ade game la
pac-man kt google~~ cool kan? leka gak la main mende alah ni..
fyi google buat doodle ni untuk celebrate Pacman 30th Birthday
ade trick sket :
-klo tekan butang “Insert Coin” 1 kali, game akan start.
-klo tekan butang “Insert Coin” 2 kali, akan muncul lah watak Bini Pacman Ms. Pacman & korang boleh main 2 orang serentak!!
walaupon aku ade 3 paper lagi jom mainnnnnn...

Thursday, May 20, 2010

jeng3 hint OM

A : ade hint OM x?

B : ade

A : KAZA bg eh mase last class?

B: ha'a, x dtg clas ke? isk3

A : mahu2 erm..ade projek sket hehe

B : kaza ckp baca semua

A : ooo. nice hint =p

p/s : banyaknye nk kne studi weiiii....fyi OM stand for Operation Management. papernya esok. subjek yang kne hapal banyak method. KAZA plak nama lecturer kitorg yang ajar subjek OM..aku pon dah lupe KAZA stand for ape coz lame dah tak pegi clas die haha..

Sunday, May 16, 2010

Quick Update meh..

1. semua lapisan masyarakat dah tahu yang Team Malaysia kalah..so malas la nak crite performance Malaysia malam tue..buat sakit hati je..anyway we lost to eventual winner coz China beat Indonesia dalam Final yang baru tamat sebentar tadi dengan keputusan yang sama (3-0).

So agaknya la kalau Malaysia lawan Indonesia, sape yang menang ek coz Indon pon loser gak kalah 3-0 macam kita kan? dah kalah, buat la cara kalah..ni nak lawan Indonesia pulak :P

2. Selamat Hari Guru!!!

kalo nak mengimbas balik kenangan bersama insan yang bernama guru ni, memang boleh la kita sembang kat kedai kopi dari subuh sampai ke subuh esoknya. terlalu banyak sangat kenangan. dosa pon banyak jugak hahaha..

tanpa tunjuk ajar & didikanmu guru, mustahil aku akan menjejak kaki ke menara gading UTP ini..terima kasih!! tidak lupa juga kepada member-member yang bakal menjadi warga pendidik serta sanak sedare, bolehla celebrate Hari Guru ini ye. owh lecturer pon same gak. kalo terkutuk belakang tue, mintak ampun ye

Hari Engineer tak de ke? :P

3. Sok bermula lah Final Exam terakhir Degree di UTP yang terchenta ini terchenta la sangat. goodluck semua!!! All the Best!!!

4. wei Adamaya dah abes la..aku dah tengok sampai episod 15 pastu member aku cerita ending dia plak..aisey..marathon Adamaya terpaksa ditangguh sehingga tamatnya last paper Final Exam (29/5) =_=

Thursday, May 13, 2010

Come On Malaysia!!

siapa yang menghidap sakit jantung atau darah tinggi atau kentut berdarah, anda boleh la berdoa semoga Semi Final Piala Thomas antara Malaysia vs China tidak menghadirkan gerun & rasa gelisah tidak keruan seperti yang berlaku antara Malaysia vs Denmark tempoh hari. klo senario sama berulang..hurmmm sangat bahaya untuk kesihatan OKAYY pesanan kementerian kesihatan

dah lead 2-0 (sama macam lawan Jepun tempoh hari), Malaysia hampir tersungkur.
Mujurlah Hafiz Hashim memberikan satu persembahan yang..ermmm macam tak percaya pulak tue hafiz hashim, gempak beb agak bersemangat menentang player Denmark yang muka macam Kris Allen tue

arini pulak Semi Final lawan China..
walaupun on paper memang China kuat gile babeng..
people said, "miracle happens when you believe"
me & all Malaysians believe miracle will happen TODAY!!
Come On Malaysia!!! If you want to be the BEST, then beat the BEST!!!

p/s - klo nak kalah pon, biar kalah bermaruah. baru macho sket. kita dah la jadi tuan rumah :D

Sunday, May 9, 2010

demam Adamaya

study week 'sepatutnya' start arini..
ye la next week dah stat exam week kat UTP kan?
tapi...
macam mana nak start study kalo Adamaya pon tak abes tengok lagi..
owhhh..study atau Adamaya?
Maya, Amani kiut atau lecture notes?
senangnya susahnya nak pilih
=_=

p/s :
inilah dilema setiap kali tibanya study week..ade je series baru yang kluar time-time gini!!!!
TERTEKAN!!!!!!

Wednesday, May 5, 2010

tips strike through

my final week final year final semester of my degree is already over
so many word 'final' there..
it's not friday yet but this week is already over for me
5 reports to submit (HRM, EIS, OM, Final Report FYP, Tech Report FYP)
2 tests (Test2 IACS & Test4 OM)
1 project presentation (HRM)
that's summed up my 3 days (mon-wed) this week
so many reports that I've been thinking to work as reporter someday :D
the most hectic 3 days of my life
it won't be that hectic if I finish the report earlier rite? :P
haha..padan muke kau!!!! RASAKAN!!!!!
after submitting my FYP Final Report + Technical Report at 5.15pm Wed 05/05/2010
I'm a FREEMAN!!!! omg!!! epinyeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee~~~~~

ok got tips to do 'strike through'. credit to che yah.

1. <
2. s
3. >
4. ayat ko
5. <
6. /
7. s
8. >

jom kte praktis

saya gembira mempunyai kawan yang sangat lucah lucu

waaaaaa jadi la..ngeh3x..pasni slalu la gune ye

p/s : tanx to all my frens who help me finishing all those reports. tanx guys!!!! really appreciate it!

Thursday, April 29, 2010

eh dah 100


this is my 100th post
can't believe that I can reach this milestones after 1 & half year of blogging
what else I can say..
thanks to all my readers (macam la byk sgt readers hehe)
you are my inspiration to keep writing until now
I can't promise you that I will update my blog everyday
but I can assure you
I will 'torai' to update this blog at least once every week

lots of ideas circulating my tiny little mind
but I can't find the 'mood' & the right time to put it into words
quite busy right now
my hands are dirty with lots of reports~

@_@

Keep Holding On!!! :)

p/s : 1 month to go..mixed feeling..hurmmm

Monday, April 26, 2010

jom jadi lawyer

aku budak engineering
dah 4 tahun belajar engineering
opsss blom ckup 4 tahun
tapi lagi 1 bulan genap la 4 tahun hehe
tapi apabila budak engineering di 'sogok' dengan akta pelik-pelik
disumbat dengan hukum hakam law
memang JAMMED!!!
abes putus fius pale otak
dah terasa bau asap ni..

Registration of Engineers Act 1967
Section 8 of the Electricity Supply Act 1990
Section 37 of the Electricity Supply Act 1990
Environmental Quality Act 1974

dah la ayat law ni panjang berjela
pitam nak baca
ohh..ohhh...ohhh...(sila buat intonasi Shin Chan)
sok ade test
ohh..ohhh..oohhhh..(sila buat intonasi Shin Chan)
mata sudah ngantuk~
ohh..ohhh..oohhhh..(sila buat intonasi Shin Chan)
camne la bdk law study ek? :P

p/s : tiba-tiba terfikir, siapalah Engineer dimata masyarakat kan? -_-"

Friday, April 23, 2010

it's coming..

Retrogade Motion
definition from Wiki : direction opposite to the movement of something else, and is the contrary of direct or prograde motion. The idea of retrograde or prograde motion is useful in three contexts: (1) for describing the orbits of celestial bodies, (2) for describing the rotations of celestial bodies, and (3) for explaining the backtracking by planets which is visible to observers on Earth (See the article: Apparent retrograde motion).

To understand more about Retrogade Motion, please click here and here.

So what's the relationship with the "Retrogade Motion" and us?

NASA confirms possibility of sun rising from the West

insaf kejap..Subhanallah..Renung-renungkan & Selamat Beramal (sila baca dengan gaya Ustaz Izzi Hot FM)

p/s : sori, post kali ni byk kne klik. saja nak kasi exercise jari sket :)

Tuesday, April 20, 2010

hire me please

Interviewer: Why should I hire you as my new employee?
Me : I can design a distillation column just in one night..

hahahaha..=)
-credit to yap

GoooooooodLuCk UTP Final Semester Chemical Eng Students!!!
You are almost there..


p/s :
Question : if that girl in the pic above coming for an interview, would you hire her?
Answer : Absolutely Y.E.S She can be a good secretary I guess *wink*wink* [kidding] :P

Friday, April 16, 2010

599 GTO

"car is a 'toy' to man"
it's fact really!! serious!!
to woman, please understand us..=)


aku pon ade kete idaman sendiri gak
Ferrari is one of my fav cars
teringin nk drive kete Ferrari one day
ye la nak bli dah tak mampu kan..dapat test drive pon jadi la hehe
walaupon nama model ni ade word GTO..
tapi aku berani sumpah yang kete ni takde kaitan langsung dengan Great Teacher Onizuka
GTO gak kan? hihi
fyi this is the Fastest Road Car!!!!!!
max speed : 335kmph
0-100 : 3.35 seconds

klo nak balik umah PD, sejam je kot dah boleh sampai~
klo kete polis nak kejar pon, memang polis makan asap je beb
even speedtrap pon tak leh nk detect sebab laju sangat (ini tipu okay)

more info sila klik disini & disana

Monday, April 12, 2010

Pale Hotak

15 Things You Didn't Know About the Brain

aku suka yg no 14..hehe although women are emotionally unstable, they are still special..right? :)

Friday, April 9, 2010

cinta & keinginan

"sekarang baru aku mengerti, antara cinta dan keinginan untuk memiliki tidak sama" - (Maria, AAC)


what we can learn from this movie :-
mungkin selama ini kita mencintai sesuatu atau mengkehendaki sesuatu HANYA atas dorongan keinginan nafsu semata-mata
"oleh kerana semua orang sudah ada, maka akupun WAJIB ada"
kerna sifat azali manusia itu inginkan yang baik-baik aja
semua mahukan yang 'ter'chantek, yang 'ter'chomel, yang 'ter'ganteng, yang 'ter'handsome, yang 'ter'mahal, yang 'ter'berkualiti, yang 'ter'baek, yang 'ter'besar, yang 'ter'tinggi..semua ade 'ter'
mulai sekarang, belajarlah erti bersyukur..sabar..ikhlas
because sometimes what we want, is not what we need. be grateful :)

p/s - baru lepas layan AAC..actually dah tengok filem ni tahun 2008 before pegi intern but somehow feeling 'itu' datang maka terlayan la AAC buat kali ke 2..hehe..memang terbaek dari ladang la filem ni..bila la industri filem Malaysia nak terbitkan filem sebagus filem AAC kan? asyik-asyik rempit, samseng, gadoh, bohsia...bohsan!

Tuesday, April 6, 2010

mirror

aku tengah buat FYP tadi..stuck pulak
dem empangan btol
baca paper jap..

ambik paper free di siang hari
normally aku bli lunch terus ambik paper free kat atas kafe
selalu aku ambik The Star..tapi arini abes plak
so ambik je la NSTP
memang terbaek la
ambik siang tapi baca malam..
sebelom aku tido adalah masa untuk aku baca paper yang aku ambik tadi
habit buruk sungguh
padahal the moment aku baca paper tue waktu malam
berita tue semue dh basi..kan? :P

well aku jumpe mende menarik nak share..sila layan

"the good you find in others is in you too
the faults you find in others are also your faults as well
the possibilities you see in others are possible for you as well
the beauty you see around you is your beauty

the world around you is a reflection,
a mirror showing the person you are" [1]


[1] - (NSTP, 06/04/2010, pg 13 life & times)

p/s - citation yang aku buat salah..tak ikut APA standard~ haha

Saturday, April 3, 2010

twilight eclipse is here

mark this date in your diary gurls!!! 30/06/2010 :)

p/s : cullen's fever is back!! ramai la yang dah stat angau ni.. :P

Thursday, April 1, 2010

bye din beramboi


aku tengah sibuk menyetelkan projek kat kafe apabila berita mengejutkan itu singgah ke gegendang telinga bagai halilintar memanah pokok ditengah padang..

"ehh..dalam Facebook tengah kecoh-kecoh..din beramboi dah meninggal la", kata groupmate aku
"takkan la april fool kot"-terkezut..terus aku cek kt twitter..yes..it's damn true!
al-fatihah...................................................................

bye din beramboi..Allah lebih sayangkan kau..moga Aman disana..
no more "riuh pagi di era", "drama sebabak", "sawancara", "spontan", "juri Raja Lawak" etc


p/s - kebetulan tengah dengar lagu Maher Zain ni, maka benarlah bait-bait lirik dalam lagu "Hold My Hand"

"Life is shorter than most have thought "

muhasabah jap..

Monday, March 29, 2010

Kay Eff See

scene 1

"mak, esok angah nak pergi interview. doakan la ek"
"angah nak pergi interview ape?"
"K.F.C"
hahahahahhaa..


secene 2

"ko dah pergi interview ape?"
"K.F.C"
"loser gle..budak UTP tapi pegi interview K.F.C"
hahahahha...

p/s : mesti mak aku & member-member aku dari universiti lain akan gelak terbahak-bahak klo dapat tau aku pergi interview KFC..well YES memang aku akan pergi interview KFC..

post : "kitchen engineer" tak pon "chicken engineer" tak pon "mascot K.F.C" :D

mintak-mintak la dapat ayam drumstick seketul lepas interview.. :P

muhasabah jap


dikala semua bebudak batch aku tengah risau pasal memburu keje (job hunting), aku pulak risau mende laen....

bulan Mac tak abes lagi, tapi duit scholar bulan April dah nak abes..gile ah!! @_@

Saturday, March 27, 2010

3 Bodohs

"if your friend fails, you feel sad
But if your friend comes first, you feel even more sad"

chamathkar [miracle] --> Balatkar [rape]

"we all went to college to get a degree
if we don't have a degree, we won't have a job!
if you don't have a job, no father will give his daughter's hand
Bank won't give credit card, and the world won't respect us

but the idiot came to college not for degree but for study!
he wasn't afraid to come last or to come or greedy to come first!"

"can you tell me how the induction motor starts?
Brrrrrrrrrrrrrmmm" hahaha..

p/s :
1. A -must-watch movie especially to engineering student!!!
2. 1st time kot aku menonton movie yang menceritakan tentang life as engineering student. selama ni kebanyakan movie hanya mengangkat kehidupan medic student, law student etc. seolah-olah macam engineering student ni kena anak tiri je kan? :P bangga seyh~
3. haha..lpas tgk movie ni baru korang sedar betapa mencabar nye untuk menjadi seorang engineer kuikui
4. muka 'Virus' tue sejibik macam muka lecturer kitorang yg ajar subjek DeeAsPee, korang perasan tak? ke aku sorang je yang perasan? opsssss..sorry Sir!!

Tuesday, March 23, 2010

Thanks!!!

24.03.2010

just 23 years old..(saja nk sedapkan ati sebab dh tua kn~ :P )

to those who wishes me through Fb, SMS (jauh & dekat), call, twitter, gtalk, YM...i just want to say that I'm..

TERHARU GiLERRRR!!! :)


p/s : mesti best klo besday kite tiap-tiap ari kan? tapi nanti tak special plak heehee :P

Thursday, March 18, 2010

almost there

"1/2 sem je lagi!!!!! We're ALMOST THERE guys!! Kamon!!!!!!"

1/2 sem more to -->

-study (^_^)v
-struggle for FYP2 (-_-")
-stay up maybe
-projects & assignments
-2nd test
-Study Week
-Final Exam
-Final Presentation FYP2
-dissertation & technical report & other bla bla bla documentation
-job hunting! erks

+enjoy
+cuti-cuti Malaysia
+spend time with friends [aik, selama ni tak ckup spend time ke? haha]
+karoks, ipohteraphy, manjungteraphy, lumutteraphy & yang sespesies dengannya
+jalan-jalan cari makan [sicik, nasi ganja]
+ChONG!!! KiNG & SLAVE :P
+watch football sampai mata lebam

how to fit everything? haha..insya allah everything is possible

BRING IT ON!!!

p/s : apehal aku tiba-tiba bersemangat pas balik dari cuti mid sem ni? ehehe

Thursday, March 11, 2010

membazir duit aku je

INVOICE LEWAT PULANG BUKU KT LIBRARY UTP

STATUS : OVERDUE
DESCRIPTION : Probability and Statistics [nama buku yg dipinjam]
AMOUNT OWED : RM7.20

STATUS : OVERDUE
DESCRIPTION : VB.Net : a practical approach bla bla bla..
AMOUNT OWED : RM7.20

STATUS : OVERDUE
DESCRIPTION : Programming in Visual Basic
AMOUNT OWED : RM7.20

TOTAL : RM21.60

aku : abang, tak de discount ke? (muke seposen..dgn harapan adelah belas kasihan sket :P )
brader kaunter : ade klo hutang lebih RM300..so nak bayar sekarang ke atau nak bayar lain kali? -_-"

act computer akan automatically generate email as notification 1 week before due
cmne la aku boleh tak perasan plak email tue..
maybe sebab email aku penuh dgn email dari PakCik Facebook kot
for each day overdue = 2o sen
so RM7.20...you do the maths!!!!

p/s :

1. i have nobody to blame but myself..
2. MEMBAZIR DUIT AMALAN SYAITAN!!!
3. klo ye pon nak membazir duit, bukan ini caranya wahai kawan2 sekelian..
4. this is not the 1st time it happens to me..dh 3rd time kot -_-"
5. bengang but let's look into +ve side..well aku rasa part of my 'donation' adalah utk bayar gaji brader kaunter tue kn? at least i contribute something to them
6. lantak pi la..aku nk balik umah sok..omsik..mid sem break babe! (13-20/3)

Tuesday, March 2, 2010

My Name is Khan

i need help!
rumet aku dh mengong sket..bak kate ore kelate royak 'doh sumbak'..
die asyik ulang ayat ni je sampai aku pon dh terhapal

"please don't die..please don't die"

"Mr President, My Name is Khan and I'm not a terrorist!"

[siap buat gaya pelik + slang ala2 hindustan] @_@

p/s : die mula berperangai pelik sebegini lepas tgk muvi 'My Name is Khan'..takut plak nak tengok muvi tue..but everybody recommended me to watch that movie..best sgt ke? =)

Saturday, February 27, 2010

Deja Vu Arsenal

this horrific damn terrible injury happened to Eduardo Da Silva (Arsenal) in February 2008. FREAKING!!!

Hi, I'm Aaron Ramsey also from Arsenal FC. I got this injury last night. We're still in February 2010 right?

next, February 2012 maybe? Beware Arsenal player..

p/s : get well soon Ramsey..it's a sad day for the football fans around the world to see that kind of horrific injury happens again.. -_-"

Thursday, February 25, 2010

Cinta Rasul



Ada sebuah kisah tentang cinta yang sebenar-benarnya cinta yang dicontohi Allah melalui kehidupan Rasul-Nya. Pagi itu walaupun langit telah mula menguning, burung-burung gurun enggan mengepakkan sayapnya.

Pagi itu Rasulullah dengan suara terbatas memberikan khutbah

Wahai umatku, kita semua dalam kekuasaan Allah dan cinta Kasih-Nya. Kuwariskan dua perkara pada kalian :

"Al-Quran dan Sunnahku. Barangsiapa mencintai sunnahku, beerti mencintai aku dan kelak orang-orang yang mencintaiku akan masuk ke dalam syurga bersama-samaku."

Khutbah singkat diakhiri dgn pandangan mata Rasulullah yang tenang dan penuh minat menatap sahabatnya satu persatu.

Abu Bakar menatap mata itu dengan berkaca-kaca, Umar dadanya naik turun menahan nafas dan tangisan, Usman menghelakan nafas panjang dan Ali menundukkan kepalanya dalam-dalam.

"Isyaratnya telah datang..saatnya sudah tiba. Rasulullah meninggalkan kita semua", keluh hati semua sahabat ketika itu. Manusia tercinta, hampir selesai menunaikan tugasnya di dunia.

Tanda-tanda itu semakin kuat tatkala Ali dan Fadhal dengan cergas menangkap Rasulullah yang dalam keadaan lemah dan goyah ketika turun dari mimbar. Di saat itu, kalau mampu seluruh sahabat yang hadir disana pasti akan menahan detik-detik yang berlalu.

Matahari kian tinggi, tapi pintu rumah Rasulullah masih tertutup. Sedang di dalamnya, Rasulullah sedang terbaring lemah dengan keningnya yang berkeringat dan membasahi pelepah kurma yang menjadi alas tidurnya.

Tiba-tiba dari luar pintu terdengar seorang yang berseru mengucapkan salam. "Bolehkah saya masuk?", tanyanya. Tapi Fatimah tidak mengizinkannya masuk. "Maaflah, ayahku sedang demam", kata Fatimah sambil membalikkan badan dan menutup pintu.

Kemudian ia kembali menemani ayahnya yang ternyata sudah membuka mata dan bertanya kepada Fatimah. "Siapakah itu wahai anakkku?". "Tak tahulah ayahku. orang sepertinya baru sekali ini saya melihatnya", tutur Fatimah lembut.

Lalu Rasulullah menatap wajah puterinya itu dengan pandangan yang menggetarkan. Seolah-olah bahagian demi bahagian wajah anaknya itu hendak dikenang.

"Ketahuilah, dialah yang menghapuskan kenikmatan sementara, dialah yang memisahkan pertemuan di dunia. Dialah Malaikat Maut", kata Rasulullah. Fatimah pun menahan ledakan tangisnya.

Malaikat Maut datang menghampiri, tapi Rasulullah bertanya kenapa Malaikat Jibril tidak ikut sama menyertainya. Kemudian dipanggillah Jibril yang sebelumnya sudah bersiap-sedia di langit dunia untuk menyambut ruh kekasih Allah dan penghulu dunia ini.

"Jibril, jelaskan apa hak ku nanti dihadapan Allah?", tanya Rasulullah dengan suara yang amat lemah.

"Pintu-pintu langit telah terbuka, para malaikat telah menanti ruh mu. Semua syurga terbuka lebar menanti kehadiran mu wahai Rasulullah.." kata Jibril.

Tapi itu ternyata tidak membuatkan Rasulullah lega, matanya masih penuh kecemasan. "Engkau tidak senang mendengar khabar ini?", tanya Jibril lagi.

"Khabarkan kepada ku bagaimana nasib umatku kelak?", jelas Rasulullah.

"Jangan khuatir wahai Rasulullah. Aku penah mendengar Allah berfirman kepadaku : Ku haramkan syurga bagi sesiapa saja, kecuali umat Muhammad telah berada di dalamnya", kata Jibril.

Detik-detik semakin dekat, saatnya Izrail melakukan tugas. Perlahan ruh Rasulullah ditarik. Nampak seluruh tubuh Rasulullah bersimbah peluh, urat-urat lehernya menegang.

"Jibril, betapa sakitnya sakaratul maut ini", perlahan Rasulullah mengaduh. Fatimah terpejam. Ali yang disampingnya menunduk semakin dalam dan Jibril memaling muka.

"Jijikkah kau melihatku, hingga kau palingkan wajahmu, wahai Jibril?", tanya Rasulullah pada Malaikat pengantarwahyu itu.

"Siapakah yang sanggup melihat kekasih Allah berada di dalam situasi ini", kata Jibril.

Sebentar kemudian, terdengar Rasulullah mengerang kerana sakit yang tidak tertahankan lagi.
"Ya Allah, dahsyatnya maut ini, timpakan saja semua seksa maut ini kepadaku. jangan pada umatku".

Badan Rasulullah mulai dingin, kaki dan dadanya sudah tidak bergerak lagi. Bibirnya bergetar seakan hendak membisikkan sesuatu. Ali segera mendekatkan telinganya.

"Uushiikum bis shalati, wa maa malakat aimanuku"
"Peliharalah solat dan peliharalah orang-orang lemah di antaramu."

Di luar pintu tangis mulai terdengar bersahutan, sahabat saling berpelukkan. Fatimah menutupkan tangan diwajahnya dan Ali kembali mendekatkan telinganya ke bibir Rasulullah yang mulai kebiruan.

"Ummatii..Ummatii..Ummatii - ummatku, ummatku, ummatku", bisik seorang manusia yang memberi sinar itu.

Kini mampukah kita mencintai sepertinya?

Allahumma sholi ala Muhammad wa baarik wa salim alaihin. Betapa cintanya Rasulullah pada kita

p/s : taken from a slideshow sent by a friend of mine. tanx! salam maulidur rasul..

Monday, February 22, 2010

when will i get married?

bru pulang dari majlis pertunangan akak aku last wiken
sepatutnye aku bz arini
sepatutnye la..tiba-tiba..
test ptg ni kensel..postpond nex wik
esemen yg patut submit dis wed..postpond gk nex wik
so kerajenan aku yg tak seberapa ni pon terpaksa postpond gk
all of sudden jd rilek..haha..ajaib..=)

so main la apps dlm Fb yg merepek tue
"when will i get married?"

1st time click -"10 April 2017"
mak datuk..lame lagi..[tak puas ati]
klik "Consult Again" - boleh plak consult ye..hahaha..consult dgn mak mertua ke? :P

2nd time click - "6 Auguts 2013"
nice gk tue..umur pon dh 26 tahun time 2013..[stil tak puas ati lg]
"Consult Again"

3rd time click - "22 February 2016"
makin lambat plak..eishhh..[lagi la tak puas ati]
"Consult Again"

4th, 5th, 6th, 7th, 8th.....
pon bagi tarikh yg lambat gak..-_-" [sgt la tak puas ati]
"Consult Again"

sampai satu tahap aku pon dh bosan menunggu satu tarikh yg realistik tiba-tiba
tada!!!!!!!!!!!!!!
"31 December 2010"
wahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh...[mode teruja]
trus post kat profile..hahaha

p/s : klo btollah la tarikh tue, preparation should start from now.. :P hikhik..btw that apps is just for fun..sgt mengarut!!!! but you never know if it's true..

Thursday, February 18, 2010

quick update

aku nk blk umah ni
padahal bru je blk ke utp ari selase
3 hari lpastue nk blk umah lg
hehe..nk wt cmne, homesick kot :P

so here is the quick update

1. forum baitul muslim

syukur alhamdulillah diberikan hidayah
tiba2 hati rasa nak ke forum ni
mungkin tarikan utama adalah ahli panelnye
Ustz Habiburrahman el-Shirazi & Ustz Hasrizal
tak knal ke?
klo sebut penulis novel "ayat2 cinta" & "KCB" mesti knal kn?
klo sebut penulis buku best seller "aku terima nikahnya" mesti knal kn?
hehe
byk gk input yg dpt mlm tue
apabila penulis novel & penulis buku mula berbicara
sungguh puitis ayat2 nya..
nex post bleh la share sket ape yg dpt mlm tue
tahniah pd penganjur
semoga ahli panel yg muda & hebat ini akan kembali ke bumi UTP semula
insya allah..

2. saman

member aku komplen
die cek saman thru sms
alhamdulillah dapat surat cinta dari polis
bak kata member aku
"celah mana kamera nye?"
"tak nampak pon"
haha..aku gelak je
& aku rasa nk cek gk..cuak kot
aku main belasah je 140 150
so aku pon sms la..kne cas 50sen (cisss..free sudey)
"NCE **** Tiada saman dikeluarkan sehingga 19/02/10. Terima Kasih"
Sama-Sama..wahhh hepi..stil CLEAN lagi :D
rahsianya senang je..
suke ati la nk belasah 200kmph ke etc
tp ble agak2 lalu bwh jambatan ke
tekan r brek supaya meter ko jd 110kmph
w/pon mcm hipokrit sket..tp x pe r :P
dengar cerita camera slalu pasang bwh jambatan

ok..some link regarding the above topic
here and here
chow dlu..

Tuesday, February 16, 2010

myth or busted?


"absence makes heart grows fonder"

vs

"out of sight, out of mind"





p/s : just thinking about it this morning..

which one is true? which one is myth? which one is busted?

somebody need to test this theory and prove me which one is wrong :P

if i use my dreamz00 batch (secondary school batch) as the reference, then the 1st one is seriously definitely totally 100% correct..hehe :)

how about u?

Wednesday, February 10, 2010

ipad not that cool


when ipad was launched last month, everybody was like WOWWWWW!!! COOOOOOOLL!!!!

well, i found this pic from dis website. it make me laugh all day long.. :D

Saturday, February 6, 2010

Langkah Tercipta - Unic

Semalam aku kelukaan,
kecewa kehampaan,
mencalar ketabahan,
mimpi yang sering ku harapkan,
menjadi kenyataan,
namun tak kesampaian.

Allah…
Inginku hentikan langkah ini,
bagaikan tak mampu untuk ku bertahan,
semangat tenggelam,
lemah daya,
haruskah aku mengalah,
namun jiwaku berbisik,
inilah dugaan.

Dan langkahku kini terbuka,
pada hikmah dugaan,
uji keimanan (menguji keimanan),
tak dilontarkanNya ujian,
di luar kekuatan,
setiap diri insan.

Allah…
Pimpinlah diriku,
tuk bangkit semula,
meneruskan langkah,
perjuangan ini,
cekalkan hati dan semangatku,
kurniakan ketabahan,
agar mimpi jadi nyata,
padaMu ku meminta.

Daku mohon agung kudratMu,
wahai Tuhan yang satu,
segalanya dariMu.

nota kaki - tanx 4 the song..really appreciate it!!

Please give me strength ya Allah..life is getting more & more interesting..

Monday, February 1, 2010

baru aku sedar..

dh final sem ni baru aku sedar yg tak best mana pon jd scolar p*t....

time 1st month masuk elaun (zaman foundy), semuenye indah bagai surga..

dh final sem ni...hurmmm

reality bites!

nota kaki

- aku type 'syurga' kt google image..yg byk kluar gmbr 'syurga cinta' plak huhuhuhu

-so aku letak je la gmbr syurga cinta w/pon tak de kaitan :P

Wednesday, January 27, 2010

hujan petang..

bumi utp bermandikan hujan setiap petang sejak akhir-akhir ini
musim tengkujuh lg ke? tah
kadang-kadang hujan petang berlanjutan sampai ke malam
memang feel la tido mlm sbb sejuk je..
air-cond semulajadi beb..
that's the thumbs UP!
the thumbs DOWN! plak ble nk mandi pagi..
dh mcm musim winter plak gamaknye
sejuk tahap cipan..gerrrrrrrr
nak mandi pg pon teragak-agak
nak bukak shower pon kne bilang "one..two..threee..."
no wonder la aku pg clas lmbt..(alasan 1st week) -_-"

tiba-tiba aku terPK
klo la keadaan hujan sebegini berterusan dibumi Malaysia
boleh jd kadar kelahiran baby di malaysia akan meningkat dgn mendadak
klo tak percaye, cuba buat bancian kadar kelahiran baby bulan sept/oktober tahun ni

nota kaki - ape kaitan hujan dgn kadar kelahiran ye?
erk
korg pk la sendri..malas nk explain =)

Monday, January 25, 2010

kutuk vs puji

hidup ini kne adil

ade masa kte mengutuk mengeji
ade masa kte juga perlu memuji

mengeji bukan bermaksud benci
tp lebih pada meluah hasrat hati
memuji bukan bermaksud memuja kesempurnaan
tp lebih pada menutup kelemahan

mengarut dh aku..
well aku nk kaitkan pasal internet utp
internet yg selama ni puas dihina, dicerca, dikutuk
well aku pon termasuk gk dalam senarai pengutuk tegar :P
semue word aku dh penah gune utk kutuk internet utp
start drpd huruf s, b, f
just name it..
well aku bukan sengaja nk kutuk
sometimes, pressure has taken its toll on me
ble esok nk anta report, time tue plak internet wat celaka
mmg la tersembur segala-gala
esp ble dc kne block..
semburan kutukan dh mcm air hujan plak

tp arini 1st day utk sem baru ini
internet utp berperangai molek
syukur lancar sahaja loadingnye..
aku pon tak sure pe rahsia
maybe sebab pkai proxy bru kot
tah..aku tak bermaksud yg tenet laju gler
tp dgn student yg semua sudah pulang (full traffic)
kelajuan tenet utp masih lg pantas
better than before..

give credit to where its deserve
mcm aku ckp kt atas
hidup kne adil
klo slow kte kutuk
klo sudah improve, kne la puji..kn?

so congrats pihak IT UTP! (for the time being..)
long may it continue..

nota kaki - final year final sem FREAK! let's finish it with a BLAST!!!

Saturday, January 23, 2010

something?

i've been thinking something lately..

something really really good
something which i never know yet
something which i cannot say no
something that will change me forever
something that i chose to
or maybe something that chose me

in order to get something, u need to give something
that is something i need to do
hope people will understand why i did what i did to something..

hope 'something' goes well..

Tuesday, January 19, 2010

writer's block

ntah mengapa
sejak pulang dr trip kuantan-kemaman-marang
tiba-tiba aku mengalami syndrom "writer's block"
klo translate dalam be-em lebih kurang
"penulis kne block" - ehh mcm salah translate je -_-"

idea sgt byk
nk tulis itu
nk tulis ini
tp..idea tue hanya berlegar diminda sahaja
tidak bisa dizahirkan dgn ayat madah bicara
type sket..pastu klik backspace smpi hujung
pastu klik pangkah

mengapa?
does this thing happens to other bloggers as well?

Tuesday, January 12, 2010

AJL24 rants

well..well..well

I GOT IT RIGHT FOR THE 1ST TIME! (pls refer to my last post here)
walaupon aku tersengguk-sengguk(keletihan) menonton AJL24..tp stil layan la..

congrats Aizat! (well deserved)
congrats Yuna! (pasni makin ramai la bdk UTP yg pkai tudung Yuna :P)
congrats FT! (dh mcm ala-ala MJ plak aku tgk mlm tue)
& congrats to all the entertainer who been great during AJL24!!

well..i'm wondering who Pete Teoh?

after asking mr google, then i found that pic..

ohhhhh..kenal sgt si pete teoh ni!! haha..

nota kaki
1. knape sorg ceo tv3 boleh menjadi juri dalam AJL24? what's his credibility? to organizer, pls avoid this kind of 'technical error'..lantik sape yg layak saje utk elak bias

2. half fit FT wins 3rd place in AJL24..imagine if fully fit FT..

3. actually aku nk komen pasal props Akim yg ala-ala superhero planet zargus mane tah..tp..ermm less said the better

4. nape aku rasa sound system truk je mlm tue? or am I the only one who feel that way?