Sunday, January 4, 2009

Ayuh kembali ke sekolah!

6.30pg
"org yg nk pegi sekolah dh siap awal, org yg nk drive tak bgn2 lg"-adik bongsu aku dh start mengomel (-_-")

Salam. Arini ari isnin. Persekolahan sesi 2009 secara rasminya bermula (kecuali kt Kedah, Ganu dgn kelate yg dh bermula awal deh). Utk adik2 yg pernah merasa suasana persekolahan sblom ini, ermm x de feel la sgt kot. Everything same je bgn pg, cuci gigi. Then pkai bju sekolah bru & dgn excitednye pegi sekolah utk jumpe geng2 lame. 1st day sure la tak belajar, sbb nk cerite segala aktiviti sepjg cuti sekolah aritue. Tak lupa juge nk hebohkan mainan yg bru di beli. Tak kurang jgk nk cerite pengalamann bercuti di pantai port Dickson ke...atau segala mcm pengalaman yg dilalui. Ha jgn lupe segala cerita yg dilayan ketika cuti sekolah spt cerita Indon (Intan di astro prima) atau pon cerita melayu (Awan Dania, Rona Roni Makaroni & cerita yg Eira Syazira berlakon tue, adess walaupn slalu layan tp lupe dh aku!).

Aduhai klo ikut ati la, mau je nk sekolah smpi malam sbb tak cukup mase nk cerite semue. Seronoknye mengimbau kenangan lama...

Namun plg best tentula pengalaman yg bakal dilalui oleh adik bongsu aku & semue pelajar freshie yg bakal menempuh pengalaman bersekolah pertama kali nya di darjah 1. Mesti cuak kn? cmne la nnti. Baju sekolah adik aku tue dh abes di try byk kali. Cermin plak dh muak asik tgk model pakaian sekolah je. Isk..iskk..iskk excitednye.

Selalunye 1st day persekolahan akan ditemani oleh ayah atau ibu yg akan ambik on-leave semata-mata utk temankan anaknya utk pertama kalinya menjejak kaki di sekolah. Bukan tak yakin dgn anaknya, tp dgn kehadiran ayahanda & bonda dptla menjadi satu booster kpd anaknya utk menempuh kehidupan baru. Ayah aku pn same gk la ambik cuti arini. Mengikut pengalaman lalu, 1st day persekolahan mmg best sbb korg akan dpt tgk pelbagai aksi yg julung2 kali dpt dilihat.

Antaranya ;

·aksi ayah/ibu belajar semula di dalam kelas

ha yg nih bkannye sbb ayah atau ibunya nk sekolah balik, tp sbb anaknya yg paksa suro join sekaki. ayah aku pernah terlibat. Mau tak nya, abes puas adik lelaki aku melolong mcm ternampak antu ble ayah aku start bye2 die. Aduhai malu beb! At 1st, mmg la ayah aku bleh teman kjap. Tp ble dh lame + dgn parents lain semue dh blah, tggl ayah aku je. Tp adik aku masih jitu menahan ayah aku. Aduhh adik sapa nih??? Malu beb

·aksi memeluk kaki

ha cm cerite Hindustan plak kn? Agagaga nih pn taktik gak la supaya parents die tak dapat bergerak. Berkesan? Tah. Cara utk menangani nya : pakai seluar 2 lapis. So ble anak dh start pegang seluar, parents pn boleh la tanggalkan je seluar tue.

·melolong mcm nampak hantu

cm style adik aku. Agak berkesan! Apabila siren dh memekak, satu care je nk kasi diam. Follow je ape yg die nk. Hurmmm..korg tak payah tersengih la, mesti penah wt kan?

·Aksi 'aku mau pulang'

Yg nih lg hebat. Die dh tak mau sekolah. Die nk join parents die blk umah. Ampes tol! Utk mengatasi gejala ini, parents blehla wt cm nk pegi toilet. Pas2 blah je la. Slalu nye anak die akan mengikut je ke mana parents die nk pegi. Cara lain? Letak je gam gajah kt kerusi anak tue, nnti ble die dh melekat kt kerusi bolehla parents blk. Haha

Rasanye bebdk skrg nih dh jadi semakin berani. Mane diorg takut lg klo kene tinggal.ade je yg siap suro lg parents die blk lpas hantar. Hoho inilah generasi baru. another one, tak semestinya parents je yg pegi teman anak, pe salahnya sbg abang atau kakak mithali, korg pn pegi teman jgk. Mane la tau cikgu yg mengajar adik korg tue cun/ensem ke, ermm dpt la berkenalan sbb dgr cerita cikgu2 bru grade la ni mmg chantek2 beb. Hehe so aksi korg yg mane satu?

Adios Amigos

5 comments:

  1. bosannya blog!

    tak ada apa yang menarik..

    ReplyDelete
  2. adoyai..slalu cikgu dak darjah satu cikgu2 senior la..cikgu yg da slalu ng dak kecik...cikgu2 baru grad aku rs x ajar ak darjah 1...
    nti aku tlg la anta adik aku darjah 4 msuk kls...hehe =P

    ReplyDelete
  3. haha

    k.a. berblog..............gle xde pape mcm kepalanya yg botak

    at least ade gak blog
    huhuhu

    ReplyDelete
  4. comel la adik ko ka.. kah3.. lawok2

    ReplyDelete